Početna stranica Početna stranica

Climen
estradiol, ciproteron

UPUTSTVO ZA LEK


Climen , obložena tableta (2mg; 2mg+1mg) Pakovanje: blister, 11x 2mg + 10x (2mg+1mg) obloženih tableta

Ime leka, oblik, jačina i pakovanje


Proizvođač: Delpharm Lille SAS

Zone Industrielle de Roubaix-Est,

Rue de Toufflers

Adresa:

  1. 59390 Lys Lez Lannoy,Francuska


    Podnosilac zahteva: Bayer d.o.o.

    Adresa: Omladinskih brigada 88 b 11070 Novi Beograd


    Climen, 2 mg; 2mg+1mg, obložena tableta estradiol, ciproteron


    Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da koristite ovaj lek.

    • Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

    • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

    • Ovaj lek propisan je Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

    • Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta.

U ovom uputstvu pročitaćete:


  1. Šta je lek Climen i čemu je namenjen

  2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Climen

  3. Kako se upotrebljava lek Climen

  4. Moguća neželjena dejstva

  5. Kako čuvati lek Climen

  6. Dodatne informacije.


  1. ŠTA JE LEK Climen I ČEMU JE NAMENJEN


    Lek Climen služi za hormonsku supstitucionu terapiju (HST) radi lečenja klimakteričnih tegoba, znakova komplikacija na koži, mokraćnoj bešici i genitalnim organima, depresivnih raspoloženja u klimakterijumu, simptoma deficita nakon prestanka mesečnog krvarenja. Takodje se koristi u lečenju tegoba nastalih usled znatno smanjene aktivnosti polnih organa (hipogonadizam) nakon uklanjanja jajnika ili ako jajnici ne funkcionišu (primarna insuficijencija ovarijuma). Osim toga, on se primenjuje u prevenciji osteoporoze u kasnijem životu, tzv. postmenopauzalne osteoporoze.


    Climen se koristi kod žena sa poremećajima menstrualnog ciklusa (primarna ili sekundarna amenoreja) ili nepravilnostima koji nisu posledica trudnoće, dojenja ili orgranskih problema.

    Climen sadrži obe vrste hormona koji se gube tokom menopauza- estradiol i progestagen. On zamenjuje oba hormona. Iako je menopauza prirodna, često izaziva neprijatne simptome koji su povezani sa postepenim gubitkom hormona koje proizvode jajnici. Osim toga gubitak ovih hormona može kod nekih žena da dovede do smanjenja gustine kostiju u kasnijem životu (postmenopauzalna osteoporoza).


    Estradiol iz leka Climen sprečava simptome kao što su talasi vrućine, znojenje, poremećaji sna, nervoza, razdražljivost, vrtoglavica, glavobolje kao i nevoljno ispuštanje urina, suvoća i osećaj pečenja u vagini. Uz dodatak progestagena (ciproteron acetata) i perioda od 7 dana bez terapije, uspostavlja se menstrualni ciklus kod žena koje imaju matericu. Lek Climen može blagotvorno da deluje i kod žena sa nepravilnostima u menstrualnom ciklusu ili u slučajevima kad nema menstruacije, a trudnoća ili drugi organski problemi nisu tome uzrok. Lek Climen će verovatno dovesti do redovnog mesečnog krvarenja, čak i ako ste već prošli menopauzu.


    Kod mladih žena lek Climen pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa ako izostane prvo menstrualno krvarenje (primarna amenoreja) ili prestanu mesečni ciklusi (sekundarna amenoreja), a trudnoća, dojenje ili organska oboljenja nisu tome uzrok.


    Neke žene će s većom verovatnoćom od drugih dobiti osteoporozu u kasnijem životu. Pokazalo se da dugotrajna upotreba vodi ka smanjenju rizika od preloma kostiju. Radi prevencije osteoporoze može da Vam se propiše lek Climen. Vaš lekar će moći detaljnije da Vas posavetuje.


    Rizik za dobijanja raka debelog creva (kolona) nakon menopauze (nakon poslednjeg krvarenja) može da bude smanjen.


  2. ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UZMETE LEK Climen


    Vaš lekar će da Vam uradi ginekološki pregled, proveriće Vam krvni pritisak, dojke i ako je potrebno uradiće druge preglede.


    Ako još uvek imate sposobnost da ostanete u drugom stanju, malo je verovatno da će lek Climen na to da utiče. Ako uzimate sredstva za kontracepciju koja nisu oralna (ili druga hormonska sredstva) kad počnete terapiju lekom Climen, nastavite sa njihovom primenom sve dok Vam lekar ne kaže da Vam nije više potrebna kontraceptivna zaštita. Ako ste koristili oralno (ili drugo hormonsko) sredstvo za kontracepciju, morate da pređete na alternativnu (nehormonsku) metodu kontracepcije pre nego sto počnete terapiju lekom Climen.

    S druge strane, ako Vam je lekar već rekao da Vam nije više potrebno bilo kakvo sredstvo za kontracepciju, ne


    morate da ga koristite dok uzimate lek Climen


    Lek Climen ne smete koristiti:


    Nemojte da uzimate lek Climen ako imate ili ste imali bilo koje od dole navedenih stanja. Ako se bilo koje od njih odnosi na Vas, obavestite svog lekara koji će moći dalje da Vas posavetuje

    ako ste u drugom stanju ili dojite

    ako imate nedefinisano vaginalno krvavljenje ako imate ili postoji sumnja na rak dojke

    ako imate ili postoji sumnja na druge malignitete na koje utiču polni hormoni

    ako imate ili ste imali tumore jetre (benigne ili maligne) ako imate teško oboljenje jetre

    ako ste nedavno imali srčani i/ili moždani udar

    ako imate ili ste imali trombozu (formiranje krvnog ugruška) krvnih sudova nogu (duboka venska tromboza) ili pluća (plućna embolija)

    ako imate visok rizik za vensku ili arterijsku trombozu

    ako imate znatno povišene nivoe triglicerida u krvi (posebna vrsta lipida u krvi) ako ste alergični na bilo koji sastojak leka Climen (vidite Sastav).


    Ako se bilo koje od ovih stanja javi po prvi put u toku korišćenja leka Climen, odmah prekinite uzimanje i obratite se lekaru.


    Kada uzimate lek Climen, posebno vodite računa:


    Vaš lekar će da razgovara sa Vama o prednostima i rizicima vezanim za lek Climen. On će proveriti, na primer, da li kod Vas postoji povećan rizik pojave tromboze usled kombinacije faktora rizika ili možda jednog veoma izraženog faktora rizika. U slučaju kombinacije faktora, rizik može da bude veći od jednostavnog zbira dva pojedinačna rizika. Ako je rizik prevelik, Vaš lekar Vam neće propisati HST.


    Dve velike kliničke studije sa konjugovanim estrogenima konja (KEE) i medroksiprogesteron acetatom (MPA), hormonima koji se koriste u terapiji hormonske

    supstitucije (HST), pokazuju da se rizik od dobijanja srčanog udara (infarkta miokarda) može neznatno povećati prve godine korišćenja. Ovaj rizik nije primećen kod velikog kliničkog eksperimenta sa primenom samo KEE. U dve velike kliničke studije sa ovim hormonima, rizik od moždanog udara je bio povećan za 30–40%.


    Iako takvi podaci ne postoje za lek Climen, on ne bi trebalo da se koristi u prevenciji srčanih oboljenja i/ili moždanog udara.


    Pažljiv medicinski nadzor (uključujući periodično merenje nivoa prolaktina) je potrebno kada pacijent pati od adenoma prednjeg režnja hipofize.


    Ako se HST koristi uz prisustvo bilo kog dole navedenog stanja, lekar bi morao pažljivo da Vas prati. Lekar će Vam to objasniti. Dakle, ako se bilo koje od ovih stanja odnosi na Vas, pre nego što počnete da koristite lek


    Climen obavestite lekara ako:

    • imate povećan rizik od tromboze (formiranja krvnog ugruška) u venama. Ovaj rizik se povećava sa godinama i može biti veći

    • je neko od Vaših bliskih srodnika ikada imao trombozu (formiranje krvnog ugruška) krvnih sudova nogu (duboka venska tromboza) ili pluća (plućna embolija)

    • ste gojazni

    • imate varikozne (proširene) vene

    • već koristite lek Climen unapred obavestite lekara o predviđenoj hospitalizaciji (tj. boravku u bolnici) ili hirurškom zahvatu. Razlog za to je što rizik od dobijanja duboke venske tromboze može privremeno da se poveća kao posledica operacije, ozbiljnih povreda ili imobilizacije (nepokretnosti).

    • imate miome materice

    • imate ili ste ikada imali endometriozu (prisustvo sluzokože materice na mestima u telu gde se normalno ne nalazi)

    • imate oboljenje jetre ili žučne kese

    • ste imali žuticu tokom trudnoće ili ste prethodno koristili polne steriode

    • bolujete od dijabetesa

    • imate povišene nivoe triglicerida (posebna vrsta lipida u krvi)

    • imate visok krvni pritisak

    • imate ili ste imali hloazmu (žuto-smedje površine na koži): u tom slučaju izbegavajte preterano izlaganje suncu ili ultraljubičastom zračenju

    • bolujete od epilepsije

    • imate kvržice u grudima ili bolne grudi (benigno oboljenje dojki)

    • bolujete od astme

    • patite od migrene

    • imate naslednu bolest koja se zove porfirija

    • bolujete od nasledne gluvoće (otoskleroza)

    • imate sistemski lupus eritematosus (SLE; hronično zapaljensko oboljenje)

    • imate ili ste imali chorea minor (bolest sa neobičnim pokretima)

    • Vam povremeno otiču delovi tela (na pr. ruke, stopala, lice, disajni putevi), zbog defekta u genu koji kontroliše krvni protein C1-inhibitor (nasledni angioedem). Hormon estradiol koji sadrži lek Climen može da provocira ili pogorša simptome naslednog angioedema.

    • imate 65 ili više godina u kada počinjete sa HST. Razlog za ovo je što nema dovoljno podataka iz kliničkih studija o tome da li hormonska terapija povećava rizik od značajnog gubitka intelektualnih sposobnosti na pr. kapacitet pamćenja (demencija).


      HST i karcinom

      • Karcinom endometrijuma

        Rizik od karcinoma sluzokože materice (rak endometrijuma) povećava se kad se duže vreme koriste samo estrogeni. Progestagen iz leka Climen sprečava taj rizik.


        Obavezno obavestite lekara ako često imate nepravilnosti u krvarenju ili uporno krvarenje tokom lečenja Climen-om.

      • Karcinom dojke

        U nekim studijama, karcinom dojke je dijagnostikovan neznatno češće kod žena koje nekoliko godina uzimaju


        hormonsku supstitucionu terapiju (HST). Rizik se povećava ako lečenje duže traje.

        Može biti manji ili rizik možda i ne postoji sa proizvodima samo na bazi estrogena. Ako žene prestanu da uzimaju HST, taj povećani rizik nestaje u roku od nekoliko godina.


        HST povećava gustinu mamografskih snimaka. To u nekim slučajevima može da oteža mamografsko otkrivanje karcinoma dojke. Dakle, lekar može da odabere i druge tehnike otkrivanja raka dojke.


      • Tumor jetre

        Tokom i nakon korišćenja hormona poput onih koje sadrži lek Climen retko su se javljali benigni tumori jetre, a još ređe maligni tumori jetre. U izuzetno retkim slučajevima je krvarenje iz takvih tumora u trbušnu duplju ugrozilo život. Iako je verovatnoća pojave takvih slučajeva izuzetno mala, trebalo bi da obavestite lekara o svakom neobičnom osećaju u gornjem abdomenu koji ne prolazi za kratko vreme.


        Razlozi za prestanak korišćenja leka Climen


        Trebalo bi odmah prekinuti lečenje i obratiti se lekaru ako imate bilo koje od sledećih stanja:

      • prvi napad migrene (tipično pulsirajuća glavobolja i mučnina kojoj prethode poremećaji vida)

      • pogoršanje već postojeće migrene, bilo koje neuobičajeno česte ili neobično jake glavobolje

      • iznenadni poremećaj vida ili sluha

      • zapaljenje vena (flebitis).


      Ako dobijete plućnu emboliju (krvni ugrušak u plućnima) dok uzimate Climen ili ako postoji sumnja na to, trebalo bi smesta da prestanete sa uzimanjem leka i obratite se lekaru. Znaci upozorenja na koje treba pripaziti su:

      • iskašljavanje krvi

      • neobični bolovi ili oticanje ruku ili nogu

      • iznenadni nedostatak vazduha;

      • nesvestica.


      Korišćenje leka Climen mora odmah da se prekine ako ostanete u drugom stanju ili dobijete žuticu.


      Dodatne informacije o posebnim populacijama


      Deca i adolescenti

      Lek Climen nije indikovan za primenu kod dece i adolescenata.


      Gerijatrijski pacijenti

      Nema podataka koji bi ukazivali na potrebu prilagođavanja doze kod starijih pacijenata. Recite svome lekaru ako imate 65 ili više godina (vidite Posebne mere opreza za lek Climen)


      Pacijenti sa oštećenjem jetre

      Lek Climen nije posebno proučavan kod pacijenata sa oštećenjem jetre. Lek Climen je kontraindikovan kod žena sa ozbiljnim oboljenjem jetre (vidite Nemojte koristiti Climen).


      Pacijenti sa oštećenjem bubrega

      Lek Climen nije posebno proučavan kod pacijenata sa oštećenjem bubrega. Dostupni podaci ne ukazuju na potrebu prilagođavanja doze u ovoj populaciji pacijenata.


      Imajte na umu da terapija lekom Climen ne obezbeđuje kontraceptivnu zaštitu, niti ženu štiti od AIDS-a.


      Primena drugih lekova


      Ne bi trebalo da koristite tablete za kontracepciju. Posavetujte se sa lekarom vezano za kontracepciju, ako je potrebno.

      Neki lekovi mogu da utiču na pravilno dejstvo hormonske supstitucione terapije (HST). To su i lekovi koji se koriste u lečenju epilepsije (npr. hidantoini, barbiturati, primidon, karbamazepin) i tuberkuloze (npr. rifampicin); kao i antibiotici (npr. penicilini i tetraciklini) za neka druga infektivna oboljenja. Uvek obavestite lekara koji Vam propisuje HST koje lekove već koristite. Takođe obavestite sve druge lekare ili zubare koji propisuju drugi lek (ili farmaceute) da koristite lek Climen.


      Ako ste dijabetičar, lekar može da promeni dozu lekova za dijabetes.

      Ako ste u nedoumici vezano sa bilo kojim lekom koji uzimate, pitajte lekara.


      Korišćenje HST može da utiče na rezultate određenih laboratorijskih testova. Uvek obavestite lekara da koristite hormonsku supstitucionu terapiju.


      Uzimanje leka Climen sa hranom ili pićima


      Preterano unošenje alkohola tokom korišćenja hormonske supstitucione terapije utiče na lečenje. Lekar će Vas posavetovati.


      Primena leka Climen u periodu trudnoće i dojenja


      Trudnoća


      Primena HST nije indikovana u periodu trudnoće. Odmah morate da prestanete da uzimate lek Climen ako u toku lečenja zatrudnite.


      Dojenje


      Male količine polnih hormona mogu da pređu u majčino mleko. Primena HST nije indikovana u periodu dojenja.

      Pitajte svog lekara ili farmaceuta za savet pre no što uzmete/koristite bilo koji lek.


      Uticaj leka Climen na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama


      Lek Climen nema uticaja na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama.


      Važne informacije o nekim sastojcima leka Climen


      Ovaj lek sadrži laktozu i saharozu. Ukoliko znate da ne ponosite neke od šećera, molimo da ne uzimate lek Climen dok se o svom stanju ne posavetujete sa svojim lekarom.


  3. KAKO SE UPOTREBLJAVA LEK CLIMEN


    Ako još uvek imate mesečno (menstrualno) krvarenje treba da počnete s lekom Climen 5. dana menstruacije. U svakom drugom slučaju lekar može da Vam savetuje da počnete odmah.


    Jedna bela tableta se uzima jednom dnevno prvih 11 dana, a nakon toga jedna ružičasta tableta jednom dnevno tokom 10 dana. Jedno pakovanje je dovoljno za 21 dan terapije. Pauza od 7 dana sledi posle 21. dana uzimanja tableta.


    Nije važno u koje doba dana uzimate tabletu, ali kada se jednom odlučite za određeno vreme, treba da ga se pridržavate svakog dana. Tabletu treba progutati celu, sa malo tečnosti.

    Krvarenje se obično javlja u toku perioda od 7 dana bez terapije, nekoliko dana posle uzimanja poslednje tablete. Novo pakovanje leka Climen treba da se počne sa uzimanjem posle pauze od 7 dana. To znači da počinjete sa

    novim pakovanjem istog dana u nedelji kao i sa prethodnim.


    Obavezno pročitajte priloženo uputstvo za upotrebu, u protivnom nećete iskoristiti sve prednosti leka Climen!


    Ako ste uzeli više leka Climen nego što je trebalo


    Ukoliko ste uzeli veću dozu leka Climen nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom!

    Nisu uočene štetne posledice predoziranja. Predoziranje može izazvati mučninu i povraćanje i nepravilno krvarenje. Nije potrebno posebno lečenje, ali se obratite lekaru ukoliko ste zabrinuti.


    Ako ste zaboravili da uzmete lek Climen


    Nikada ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili to što ste preskočili da uzmete lek!

    Ako kasnite manje od 24 sata, uzmite je što pre, a sledeću uzmite u uobičajeno vreme. Ali ako kasnite više od 24 sata, ostavite zaboravljenu tabletu u blister pakovanju. Nastavite da uzimate preostale tablete u uobičajeno doba svakog dana.


    Ako zaboravite da uzmete veći broj tableta može da se pojavi krvarenje između menstruacija.


    Ukoliko imate dodatna pitanja o načinu uzimanja leka Climen obratite se svom lekaru ili farmaceutu.


    Ako naglo prestanete da uzimate lek Climen


    Ako prekinete uzimanje tableta na nekoliko dana može da se javi nepravilno krvarenje


  4. MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA


    Kao i svi ostali lekovi, i Climen ima neželjena dejstva.


    Ozbiljna neželjena dejstva

    Ozbiljna neželjena dejstva udružena sa hormonskom supstitucionom terapijom, kao i mere opreza koje je neophodno preduzeti, opisani su pod ,,Kada uzimate lek Climen, posebno vodite računa:,

    Molimo Vas da te delove pročitate pažljivo i da se posavetujete sa svojim lekarom ukoliko to bude neophodno. Sledeći simptomi, koji nisu neophodno uzrokovani HST, i koji su ponekad možda i simptomi samog

    klimakterijuma, opisani su od strane korisnica različitih preparata za hormonsku supstitucionu terapiju:

    • Česta neželjena dejstva (izmedju 1 i 10 osoba od 100 koje koriste lek, može da ih ima) Porast ili smanjenje telesne mase

      Glavobolja

      Bol u stomaku, mučnina Ospa, svrab

      Krvarenja iz materice/vagine, uključujući i krvarenje u tragovima (poremećaji krvarenja povlače se tokom

      nastavka terapije).


    • Povremena neželjena dejstva (izmedju 1 i 10 osoba koje koriste lek od 1000, može da ih ima) Alergije (reakcije preosetljivosti)

      Depresivno raspoloženje Vrtoglavica

      Poremećaj vida

      Palpitacije (nepravilni brzi otkucaji srca) Dispepsija

      Eritema nodozum, (crvenkasti, bolni (čvorići) urtikarija (koprivnjača) Bol i napetost u dojkama

      Otoci


    • Retka neželjena dejstva (izmedju 1 i 10 osoba koje koriste lek od 10000, može da ih ima)


      Anksioznost, smanjenje ili povećanje libida (interesovanje za polne odnose) Migrena

      Nepodnošenje kontaktnih sočiva Nadutost, povraćanje

      Hirzutizam (prekomerna maljavost), akne Grčevi u mišićima

      Dismenoreja (bolni menstrualni ciklusi, vaginalni sekret, sindromi koji liče na premenstrualne, povećanje dojki Zamor


      Kod žena kojima povremeno otiču delovi tela (na pr. ruke, stopala, lice, disajni putevi), zbog defekta u genu koji kontroliše krvni protein C1-inhibitor (nasledni angioedem), hormon estradiol valerat iz Climen-a može da provocira ili pogorša simptome naslednog angioedema (vidite pod „Kada uzimate lek Climen, posebno vodite računa“).

      Ako primetite bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu ili ako niste sigurni u dejstvo ovog proizvoda, obavezno obavestite lekara ili farmaceuta.

      Za svaki termin koji Vam nije jasan, pitajte svog lekara za objašnjenje!


  5. KAKO ČUVATI LEK Climen


    Lek Climen čuvati van domašaja i vidokruga dece.


    Rok upotrebe


    5 godina

    Lek se ne sme koristiti posle isteka roka upotrebe označenog na blisteru i kutiji. Rok upotrebe ističe poslednjeg dana navedenog meseca.

    Čuvanje


    Lek čuvati na temperaturi do 30 ºC.

    Lekove ne treba bacati u kanalizaciju ili kućni otpad. Pitajte svog farmaceuta kako da odložite lekove koji Vam više nisu potrebni. Ove mere će pomoći da se zaštiti životna sredina.


  6. DODATNE INFORMACIJE


Šta sadrži lek Climen


Svaka ružičasta obložena tableta sadrži 1,0 mg ciproteronacetata i 2,0 mg estradiolvalerata. Svaka bela obložena tableta sadrži 2,0 mg estradiolvalerata


Jezgro tablete : Laktoza, monohidrat magnezijum-stearat skrob, kukuruzni povidon 25

talk


Omotač tablete kalcijum-karbonat makrogol 6000 montaglikol vosak povidon 90 saharoza,

talk,

gvožđe-oksid, žuti (E 172), gvožđe-oksid, crvenii (E 172), titan-dioksid (E 171),

glicerol 85%


Kako izgleda lek Climen i sadržaj pakovanja


Svaka kutija sadrži blister kalendarsko pakovanje koje sadrži 21 obloženu tabletu.

11 okruglih bikonveksnih šećerom obloženih tableta bele boje

10 okruglih bikonveksnih šećerom obloženih tableta ružičaste boje


Blister kalendarsko pakovanje (PVC/aluminium) sadrži 11 belih i 10 ružičastih obloženih tableta.


Nosilac dozvole i Proizvođač


Bayer d.o.o.


Delpharm Lille SAS Rue de Toufflers

Zone Industrielle. de Roubaix-Est

F-59390 Lys Lez Lannoy, Francuska


Ovo uputstvo je poslednji put odobreno


Septembar, 2011.


Režim izdavanja leka:


Lek se može izdavati samo uz lekarski recept


Broj i datum dozvole:


515-01-7098-10-001.........11.11.2011.